Tuesday, June 23, 2009

Plan-B @ Suasana Ketenangan

image by: Ben
retouch by: Aku

Salam2u...

sekali lagi sy muncul pd bulan ini...entry kali ni mungkin agak panjang...tp xpelah....suke hati sy lah kan nk tulis panjang2 pon...hehe....entry kali ni juge mempersembahkan anda sebyk 39 kepeng gamba dimuat naik...suke hati sy juge lah kan nk muat naik gamba byk2....hahaa.....

kali ini sy ingin membawa anda semua ke 'suasana ketenangan' di perkampungan sawah padi sabak bernam dan juge perkampungan nelayan di kuala selangor...walaupon xde laa menunjukkan aktiviti2 mereka (byk aktiviti2 kami jek)....tp sikit sebyk tu boley laa...masa agak terhad....kami cume ade mase satu hari satu mlm shj berada di kedua2 tmpt nii...mlm mmg takley wat ape lah....kat kg2 ni tepi jalan raya je laa ade sumber cahaya....so kesimpulannye aktiviti kami hanye satu hari shj utk kedua dua tmpt nii.....zasss~

perjalanan kami bermula pd jam 4 ptg lebey kurang dr kuala lumpur......selepas membuat 'kecoh' di majlis pertunangan razik (salah seorng badut utp)...kami pulang ke markas Plan-B di tmn melati utk packing senjata2 kami sume n gerak selalu menuju ke destinasi....trip kali ni disertai oleh 9+1 ahli Plan-B....dibawah ini adelah mereka2 yg dimaksudkan itu...

1. Ben - organizer & sponsor mkn mlm besar
2. Kepen - timbalan organizer & model koboi tak cukop sifat
3. Yon - pen'divert' program (seb baik kami x terpengaruh)
4. Aku - no komen..hehehe
5. Silmi - penghibur serba boleh atau lebih dikenali sebagai badut sarkas
6. Nuaq - model koboi kurang berbakat
7. King @ Cik Kam - model sarkas
8. Paliq - err...no komen jgk...(byk sebenarnye...tp...hmm...)
9. Akbar @ Keba - wartawan buletin Plan-B & pen'terjah'
10. Super Senior Ghazi - mat lighting

trip pertama Plan-B ke bukit tinggi resort hanya disertai oleh 4 org ahli...trip kedua ke genting & cameron disertai oleh 8 org ahli....trip ketiga Plan-B ke 'suasana ketenangan' ni plak disertai oleh 10 org ahli !!! wah semakin meriah nampaknye....dan setiap trip memberi pelbagai pengalaman yg berbeza pade kami.....pelbagai ilmu baru kami timba....dan inilah antara tujuan utama kami ber'trip'...sharing each other ttg dunia 'menembak' gune lensa nih....

-=aktiviti amik gamba kami bermula dari pukol 6.15 pagi....kol 5 pagi da bgn siap2....masak megi...solat subuh...final equipment check n so on...=-


image by: Silmi
retouch by: Aku

kalo dulu trip kami ley dikatekan selesa laa...tp kali ni agak mencabar...mcm2 dugaan....kete laju rosak ditgh jalan...bermlm di umah misteri...menunggu sunrise selama 2 jam setengah br nampak matahari...bergelumang dgn hampas padi...menjerluskan diri di lumpur sawah....kene gigit nyamuk...hehe...menaiki 'transformers' pembanting padi...nusuk2 (nyorok2 dlm bahase KL) di tgh2 hijau sawah bendang....melompat gelungan padi huma....bergadai nyawa di jeti nk roboh....dan last but not least...berkongsi pengalaman hidup (kekeke...)



kami sampai di sabak bernam pade jam 9 mlm....terus ke homestay tmpt kami nk melelapkan mata....da jumpe ngn pakcik (lupe nama) ni...die bwk kami ke homestay tersebut....mmg bess....umah kg...tp bile kami smpai2 jek.....suasana mistik menyelubungi benak fikiran kami....hahaa...umah agak ceruk sket....mengadap kawasan kebun yg agak semak....belakang umah kami ade umah usang yg nampaknye da ditinggalkan....masuk je umah.....jenguk master bedroom....fuhhh meremang bulu tengkuk.....bak kate keba.....'ni bilik pengntin lama nih..'...adoilahai....sape2 penah tgk cite keliwon....tau laa kan cemane rase bilik nii....langsir berwarna kekuningan.....cadar krim berbunga2 merah.....dgn samar2 cahaya yg masuk melalui celahan2 papan.....fuhhh.....ok aku ngaku deskripsi tersebut ade 'nasi tambah' sket.....hehe...tp mmg bess....dgn bunyi cengkerik yg sahut menyahut....bunyi burung hantu xde....haha..pade pukol 10 mlm....kami berkunjung ke satu pogram istimewa......hehe....





haaa inilah die pogram istimewa yg sikit keciwa laa aku rase...pakcik tu ckp persembahan kuda kepang ni yg real punye.....kami bersemangat laa kan....nak2 mcm aku....last aku tgk show kuda kepang yg betol2 mase aku sekolah rendah lagi ke or aku da menengah rendah....camtu laa lebey kurang....forsure laa aku x sabar2 nk tgk lagi.....kalo setakat tarian kuda kepang tu x bes mane.....kalo sape2 yg tak tau pasal show kuda kepang nii....kuda kepang ekceli pertunjukan budaya org zaman dulu2....popular dikalangan org jawa di kawasan johor....kuda kepang yg betul2 melibatkan aktiviti spiritual....org ley mkn kaca...mandi air menggelegak...malah terbang dr pokok kelapa ke pokok kelapa lain pon boley.....sekali upenye yg pakcik ni nk tunjukkan...tarian kuda kepang jek....haduu.....layankan je laa.....hahaha....sempat jugak aku belajar sket2 tarian kuda kepang ni n cara2 nk melibas cemeti tuh....sampai nk tercabot juge laa rase lengan nih....abis pogram anjuran Rakan Muda ni kami kecohkan.....ahahahaa.....


-=sempat kami menyakat adik kecil ni...si kecil penjual mangga madu dan jagung...bagus betol...kecik2 da pandai niaga...teruskan dik!! =-


salah satu misi utama aku kat 'suasana ketenangan' nii....nk shoot si 'transformers' ni laa.....dpt jugak akhirnye bertemu ngn beliau....alhamdulillah.....lebih bermakna bg aku....aku berpeluang naik transformers ni weh !!!! huhuu.....mmg pengalaman yg sgt bermakna bg aku.....bile lagi aku berpeluang nak naik mende nii jln tgh2 bendang memotong padi2 (camni ke istilah die ek? haha..)...mende ni pon bkn laa salah satu ektiviti pelancongan biasa.....peluang seperti ini mmg takkan aku lepaskan......pakcik mmg sporting aa pakcik !! hehe..





memula naik transformers ni mmg aku ngn ben rase cam nk lompat2 jek....hahaha.....sekali bile da kat atas tu....haaa tgk laaa ape suda jadi pade kami.....penuh ngn hampas2 padi baju dan kamera kami....hahaha....ape2 pon....inilah pengalaman kan ?? bukan senang nk cari rezeki.....bkn senang nk menyara hidup.....renung2kan lah.....



-=bendang yg dah dituai dibakar pula utk kembalikan kesuburan tanah....teori aku....tol ke eh ?? ehehe...=-



-=seperti ghazi.....encik ghazi yg bertopi koboi menjadi tutor utk sesi men lighting nih.....encik king jd model kurang berbakat....encik nuaq jd speedlite softbox stand....hahahaha....


lepas kami bergelumang disawah padi sejak dr subuh kala....da sedikit ptg kami ke perkampungan nelayan di kuala selangor....ooO jeti2 kat sini byk yg private punye upenye....yon pon memainkan peranan beliau....yon ni terer bab2 rundingan damai nih.....kami pon berjaya memasuki satu private jeti kepunyaan encik ah seng (bkn name sebenar)....da kate pon jeti sendirian berhad.....muat2 derang lalu cukop laa kan.....yg kami ni 10 org ni....mau taknye rase nk roboh jeti tu.....hahaa....


hah ni gamba ni bukan disengetkan or di'trick'kan dimana2 yeh....anda boley lihat horizontal yg stret kat daratan nun jauh disana....beginilah keadaan jeti yg boley dikatekan ok lagi laa....cume kalo terlatah sket.....gedebush laaa anda didalam selut dibawah.....hehehe...

-=selamat dtg cik kam ke dunia 'menembak'....ley thn juge gamba2 beliau....'gud start cik kam..teruskan usaha cik kam'....kate2 tipikal encik yon....=-

-=encik silmi melayan jiwang sorng2 di tepi bot...oh tidak...beliau sedang mencari idea utk persembahan sarkis beliau sebenarnye...hehehe=-




jam menunjukkan hampir mahgrib.....kami pon berkemas utk pulang....ben nk belanja mkn besar pade mlm ini....kene plak masing2 da longlai.....perot pon da lapar....mane ley tggu lame2 kan.....hehee...

alhamdulillah.....trip kali ini sgt berjaya....selepas ini....trip kami mungkin akan ke kawasan johor dan seterusnye negeri sabah dibawah bayu......semoga bertemu lagi semua !!!

"peliharalah alam sekitar kita"



4 comments:

Penance said...

pertunjukan sarkis silmi tu ialah berjalan atas air ke? nak jugak aku tgk. tp bukan air liur dia la. tu slalu sgt...

TisHa said...

GAMBAR LAST SKALI PALING BEST ESPECIALLY B.A

KAU DA KENE RASUK KUDA KEPANG KE WEIH???

zaifie zainal said...

cantik bangat... tak sangka di kuala selangor... rumput gulung tu cam padang rumput kat texas la pulak... great shoot plan-b!!

mr.fur_elis87 said...

http://www.jbiotech.gov.my/karnivalbiotekjohor/fotografi.html

Dijemput semua pihak untuk turut sama memeriahkan Karnival Biotek Johor ini. Diharap kehadiran anda semua akan lebih menambahkan kemeriahan Program kami ini. Terima kasih atas segala sokongan.
Program : Karnival Biotek Johor

Tema : Bioteknologi untuk Masa Depan Bersama "Biotechnology the Way Forward"

Tarikh : 23 - 26 Jun 2011
Tempat : Dataran Ledang, Tangkak, Johor Darul Takzim